Silan Logo Silan Suprême

Najčešća pitanja

Koje prednosti pruža Silan?

Zaštitu i mekoću tkanina  

Zbog čestog pranja pamučne, prirodne i sintetičke tkanine mogu da izgube svoju prvobitnu mekoću i trajnost i boje blede. Silan omekšivači za veš zaštitnički obavijaju svako pojedinačno vlakno, glačaju ga i čine ga fleksibilnijim. Tkanine i boje se čuvaju. Veš ispran Silanom ima duži vek trajanja i boje duže ostaju sjajne. Da ne pominjemo naročito nežan osećaj mekog veša na Vašoj koži.

Sprečava punjenje statičkim elektricitetom  

Sintetičke tkanine se često pune statičkim elektricitetom u mašini za sušenje veša. Kao magnet, odeća napunjena statičkim elektricitetom onda privlači prljavštinu. Silan omekšivači za veš sprečavaju punjenje statičkim elektricitetom tokom sušenja u mašini za sušenje i time smanjuje ponovno prljanje. Sintetičke tkanine duže ostaju čiste.

Lakše peglanje  

Peglanje je mnogo lakše zbog toga što su vlakna već izglačana omekšivačem tkanine. Ima manje nabora i izgužvani delovi su plići. Mnoge tkanine i ne moraju da se peglaju.

Brže sušenje  

Šta više, Vaš veš se brže suši: zbog korišćenja Silana tokom poslednjeg ciklusa ispiranja, veš gubi više vode tokom ciklusa centrifuge. Tkanine sadrže manje rezidualne vlage i brže se suše.

Šta sadrži omekšivač tkanina?

Naš omekšivač sastoji se od biorazgradivih katjonskih surfaktanata (koji se nazivaju esterkvati), koji omekšavaju tkanine, mirisne note koje dovode do toga da tkanine duže mirišu lepo, i boje. Iz bezbednosnih razloga, gorke supstance su dodate vrstama sa mirisom voća da bi se sprečilo da deca popiju tečnost.

Da li je istina da se veš opran sa omekšivačem suši sporije?

Ako se koristi premalo omekšivača, Silan omekšivači za veš neće moći da postignu optimalne pozitivne rezultate. Ako se koristi previše omekšivača – naročito sa vešom od frotira – tkanine mogu imati smanjenu moć upijanja. Zbog toga Vam preporučujemo korišćenje propisanog doziranja za svako pranje.

Šta će se dogoditi ako koristim previše/premalo Silana?

Pri suviše niskim dozama pozitivna svojstva Silan omekšivača za veš se ne mogu postići optimalno. Prekomerna doza - naročito za veš od frotira - može izazvati smanjenje moći upijanja. Zbog toga Vam preporučujemo korišćenje preporučenog doziranja za svako pranje.

Da li mogu da koristim omekšivač za veš za sve vrste tkanina – čak i za materijale koji dišu kao što je Gore-Tex?

Omekšivač ne bi trebalo upotrebljavati za tkanine sa propustljivom membranom koja diše (Gore-Tex, SympaTex) ili funkcionalnim tekstilima napravljenim od mikrofibera. Omekšivač može uticati na funkcionalnost membrane. Ako se, međutim, tkanina sa membranom opere sa omekšivačem greškom, ne brinite: naknadno pranje bez omekšivača za veš će joj vratiti funkcionalnost.

Da li postoje tkanine na kojima se omekšivač tkanine ne sme koristiti?

Omekšivač ne bi trebalo upotrebljavati za tkanine sa propustljivom membranom koja diše (Gore-Tex, SympaTex) ili funkcionalnim tekstilima napravljenim od mikrofibera. Omekšivač može uticati na funkcionalnost membrane.

Kako da koristim Silan svežinu za mašinu za sušenje veša?

Silan Dryer Freshness bi trebalo dodati u odeljak mašine za tečni omekšivač za veš, baš kao i klasični omekšivač za veš. Bilo da mašinski sušite svoj veš ili ne, on će biti mekan i sveže namirisan.
Pažnja, nemojte dodavati u mašinu za sušenje veša!

Da li omekšivači tkanine oštećuju životnu okolinu?

Do ranih 1990-tih, katjonski sufraktant distearil dimetil amonijum hlorid (DSDMAC) korišćen je kao osnova za proizvodnju omekšivača za veš. Pošto je DSDMAC teško biorazgradiv, započela je potraga za odgovarajućim zamenama. Supstance poznate kao esterkvati (EQ) su bili odgovor. Već mnogo godina, surfaktanti u Silan omekšivaču za veš se brzo, lako i, što je najvažnije, u potpunosti biorazgrađuju.

Zar nije ekološki bolje izbegavati upotrebu Silana?

Korišćenjem Silana u poslednjem ciklusu ispiranja, veš gubi više vode tokom ciklusa centrifuge. Tkanine sadrže manje rezidualne vlage. Ovo podrazumeva da se vreme potrebno za sušenje u mašini za sušenje veša može značajno smanjiti, što štedi energiju.
Takođe, Silan čini peglanje lakšim zbog toga što je veš ispran sa omekšivačem za veš glatkiji nakon sušenja. Vreme peglanja se zbog toga može značajno skratiti, što takođe štedi energiju.
Korišćenje Silana pomaže u uštedi energije. Pošto su sastojci Silana takođe biorazgradivi (videti gore, “Da li omekšivači za veš oštećuju životnu okolinu?”), kritike iz ranih 90-tih da je loš za životnu okolinu više nisu opravdane.

Da li mogu da koristim omekšivač za veš na svom vešu ako imam veoma osetljivu kožu?

Skorašnje studije potvrđuju da je korišćenje Silana bezbedno za ljude sa osetljivom kožom. Aktivni sastojci Silana glačaju površinu vlakana tkanina, čineći ih mekšim. Za osetljivu kožu, ovo je odlučujuća prednost, pošto mekane tkanine dovode do značajno manje iritacije kože. U mnogim slučajevima, može se postići bolje celokupno stanje kože korišćenjem omekšivača za veš.
Za osetljivu kožu, preporučujemo korišćenje Silan Sensitive, pošto je ova vrsta naročito nežna za kožu.

Koje su prednosti alternative koja je pogodna za osetljivu kožu?

Generalno, omekšivač za veš neguje i glača tkanine i čini ih mekšim. Jasna prednost za osetljivu kožu. Ako želite još više da zaštitite svoju kožu, preporučujemo korišćenje Silan Sensitive. Ova vrsta sadrži sastojke koji su posebno nežni za kožu i mogu se koristiti čak i za veoma osetljivu kožu i delikatnu kožu beba. Njena pogodnost za ljude sa osetljivom kožom ili alergijama i za decu proverena je i potvrđena u dermatološkim studijama.

Da li mogu da koristim omekšivač za tkanine za veš svoje dece?

Generalno, omekšivač za veš neguje i glača tkanine i čini ih mekšim. Jasna prednost za osetljivu kožu pošto glatke tkanine dovode do značajno manje iritacije kože.
Mi preporučujemo korišćenje Silan Sensitive za veoma osetljivu dečju kožu. Ova vrsta sadrži sastojke koji su naročito nežni za kožu.